Skip to content

Åhs Säteri

Åhs Säteri ligger i Säffle, mitt i Värmlands vidsträckta skogar och öppna landskap, och drivs av familjen Sintija och Karl-Johan Kullander. Gården har varit verksam sedan 1930-talet när Karl-Johans farmors föräldrar Evald och Berta Hardings drömmar om en egen gård gick i uppfyllelse. Idag är Karl-Johan fjärde generationen på gården och han bestämde sig tidigt för att utveckla ett lantbruksföretag med eget spannmål till sina grisar. Gården ligger mitt på Värmlandsnäs, där avståndet till omvärlden ständigt gör sig påmint varje gång man pratar logistik och ekonomi, därför har integration och en självförsörjningsbar verksamhet alltid varit en utgångpunkt och självklarhet.

Åhs säteri driver växtodling och grisproduktion och beskriver sin verksamhet som en integration mellan jorden, skogen och djuren. Jorden ger mat, skogen värme och virke, djur ger mat till människor samt tillbaka näring till jorden.

Djuromsorgen och hållbar produktion är verksamhetens A och O. Åhs Säteri arbetar efter kvalitetssäkringssystemet IP-gris och smittskyddsprogram Smittsäkrad Besättning Gris och här sker uppfödning i stallar med mycket ljus, extra värme och ventilation till kultingar och suggor, samt med ett uppbyggt system för att minimera flytt av djur.

Gården värms upp via flispannor med flis från egna skogar och de senaste åren har omfattande investeringar gjorts för att minska Co2 utsläpp. Bland annat i samarbete med Naturvårdsverkets Klimatklivet-satsning har gården kunnat genomföra en handfull projekt och hösten 2022 installeras en större solcellsanläggning på gården.

Människorna bakom verksamhetens utveckling är vad som gör den unik menar Sintija och Karl-Johan. Åhs säteri drivs av ett team med stora ambitioner för gården, med ömsesidig respekt, samarbete och stor glädje för verksamheten.

Familjen Kullanders har en tydlig målsättning; att ta fram Sveriges resurseffektivaste gris.

Åhs Säteri, en del av Gårdsmärkt